W zajęciach „Jestem EKO - Jem Zdrowo” uczestniczy 10 dziewczynek w wieku od 7 do 10 lat. Celem zajęć jest zdobycie wiedzy o zdrowym odżywianiu, dobieraniu produktów bogatych w niezbędne składniki pokarmowe oraz nauka przygotowywania zdrowych posiłków. Uczestniczki mają okazję zdobyć szeroką wiedzę na temat dobierania produktów bogatych w niezbędne składniki pokarmowe, które są gwarancją do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każda uczestniczka nabędzie zarówno wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej. Dzięki wyposażonej kuchni nauczymy się m.in. w jaki sposób samodzielnie przygotować zdrowy lunchBOX, jak przygotować domową lemoniadę czy przygotować zdrowy koktajl owocowy.
Do tej pory uczestniczki zapoznały się z zasadami i tematyką projektu oraz wykonały wstępny test wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Uczestniczki posiadają już bogatą wiedze w tej dziedzinie, którą z pewnością podzielą się podczas realizacji tego projektu.
Uczestnicy zajęć „Jestem Eko-jem zdrowo”, wybrali się do sklepu, by sprawdzić dostępność eko-produktów. Podczas zakupów – w koszyku znalazły się świeże owoce i warzywa, artykuły wege i bio jogurty. Przed zakupami dziewczynki rozmawiały na temat zdrowego odżywiania, wymieniały się spostrzeżeniami i wspólnie doszły do wniosku, że zdrowe odżywianie jest bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Plan zdrowego do codziennego życia: 1. Jedz śniadanie – zdrowa dieta nie obejdzie się bez pełnowartościowego śniadania. 2. Pij wodę – składamy się głównie z wody, dlatego jej regularne picie to podstawa zdrowego odżywiania. 3. Przygotowuj posiłki samodzielnie 4. Unikaj cukru – cukier czai się wszędzie – w musli, pieczywie, płatkach śniadaniowych czy sokach. Jego nadmiar może prowadzić do wielu chorób. 5. Jedz warzywa – są niesamowicie zdrowe, mają mało kalorii, a dużo witamin 6. Nie wybieraj tego co „fit” i „light” – być może takie produkty kojarzą się ze zdrową dietą, jednak nic bardziej mylnego! Bardzo często mają podobną ilość kalorii. 7. Jedz sezonowo – latem wybieraj borówki, maliny i truskawki, a jesienią dynie, gruszki czy śliwki. Wtedy owoce i warzywa zawierają najwięcej wartości odżywczych. 8. Miej przy sobie przekąskę, tzw. zdrowe słodycze – suszone owoce, orzechy, jabłko czy banana – dzięki temu, gdy dopadnie Cię głód, nie skusisz się na słodycze czy drożdżówkę. 9. Jedz produkty pełnoziarniste – zamiast białego pieczywa wybierz pełnoziarniste, a zamiast białego ryżu – brązowy lub kaszę. Smacznego i dużo zdrówka życzymy z Joanna Zielińską- Dolną.